7 Συχνά Προβλήματα των Βαλβίδων Αέρος και η Λύση τους

Εισαγωγή

Οι βαλβίδες αέρος αποτελούν εξαρτήματα που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία ενός πνευματικού συστήματος. Ως εξάρτημα, έχει και αυτό την φυσική φθορά του από την χρήση και τον χρόνο που λειτουργεί. Στο παρόν άρθρο θα διαβάσετε για τα 7 προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στις βαλβίδες αέρος αλλά και πως να τα διορθώσετε.

 

 Διαρροή Αέρα

 

Ένα από τα συχνότερα προβλήματα είναι η διαρροή του αέρα από τις βαλβίδες. Πρόβλημα που οφείλεται στην μη αποτελεσματική στεγανοποίηση της βαλβίδας

Η διαρροή αέρα μπορεί να διορθωθεί αρκετά εύκολα. Πρώτα όμως έλεγξε:

  • Την φλάντζα, αν έχει φθορές
  • Το σώμα της βαλβίδας αν έχει χτυπήματα ή ανοίγματα

Αντικατέστησε τα φθαρμένα υλικά και δοκίμασε ξανά να δεις αν συνεχίζει να  υπάρχει η διαρροή.

 

 Μη σωστή κίνηση της βαλβίδας

 

Οι βαλβίδες έχουν κινούμενα μέρη εσωτερικά. Μέρη τα οποία ρυθμίζουν την ροή του άερα. Όταν η βαλβίδα κολλάει κατά το άνοιγμα ή κλείσιμο εμποδίζει την σωστή ροή του πεπιεσμένου αέρα. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας:

  • Βρωμιάς και ξένων σωμάτων εντός της βαλβίδας
  • Σκουριάς, σε περιπτωση που η βαλβίδα δεν είναι ανοξείδωτη.

Στην Μήτσης ΑΒΕΕ, όλα μας τα υλικά και εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι για να αποφεύγονται τα προβλήματα σκουριάς 

 

Για να φτιάξεις μια σκουριασμένη βαλβίδα μπορείς είτε να πάρεις μια βούρτσα και να ξύσεις την σκουριά είτε να αλλάξεις την βαλβίδα θα ήταν προτιμότερο.

 

Αργή ανταπόκριση

 

Όταν η βαλβίδα ανταποκρίνεται ετεροχρονισμένα στις αλλαγές πίεσης και στις εντολές που δέχεται, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αποδοτικότητας του πνευματικού συστήματος. 

 

Αυτό που μπορείς να κάνεις για να επαναφέρεις την κανονική λειτουργία, είναι να ελέγξεις τους το ηλεκτρονικό σύστημα που δίνει τις εντολές στην βαλβίδα, για οποιαδήποτε μορφή δυσλειτουργίας ή φθοράς.

 

 Διακοπτόμενη ροή αέρα

 

Όπως και με τα υπόλοιπα προβλήματα των βαλβίδων οι επιπτώσεις και εδώ είναι μειωμένη απόδοση του πνευματικού συστήματος

Η ροή του αέρα μπορεί να εμποδίζεται από ακαθαρσίες που θα εμποδίζουν την παροχή του αέρα εντός της βαλβίδος. Η λύση είναι απλή, ελέγχεις για τέτοιες ακαθαρσίες και εμπόδια, τα καθαρίζεις και το η ροή θα επανέλθει στο φυσιολογικό

 

 Θόρυβος

Ο υψηλός θόρυβος είναι σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά εντός της βαλβίδας αέρος. Επιπλέον επειδή η βαλβίδα αποτελείται απο βίδες και άλλα μικρά εξαρτήματα κάποιο από αυτά να μην είναι καλά σταθεροποιημένο. 

 

Έλεγξε αν όλα είναι σφιχτά βιδωμένα και ότι δεν υπάρχουν χαλαρά εξαρτήματα. Αν ο θόρυβος συνεχίζει συμβουλέψου έναν τεχνικό, καθώς μπορεί να προκληθεί ζημιά στο σύνολο του συστήματος

 

Φθορές στις Φλάντζες

 

Οι φλάντζες χρησιμοποιούνται για την στεγανοποίηση μεταξύ της βαλβίδας και τον σωλήνων αέρος. Αν αυτές οι φλάντζες έχουν φθορές από τον χρόνο και την χρήση τότε μπορεί να οδηγήσουν στο 1ο πρόβλημα, όπου είναι η διαρροή αέρα.

 

Μπορείς να προλάβεις αυτές τις φθορές αλλάζοντας τες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Υπερθέρμανση

Όπως όλα τα συστήματα που έχουν κινούμενα μέρη και υπάρχουν τριβές μεταξύ των υλικών, έτσι και οι βαλβίδες αέρος με αυτές τις τριβές μπορούν να αναπτύξουν υψηλές θερμοκρασίες και να προκαλέσουν δυσλειτουργίες στο σύστημα πεπιεσμένου αέρα.

 

Φρόντισε να υπάρχει σωστός αερισμός και ψύξη στον χώρο για να αποτρέπεται η υπερθέρμανση 

 

Συμπερασματικά

 

Όλα τα παραπάνω προβλήματα μπορείς να τα αποτρέψεις με την σωστή και έγκαιρη συντήρηση των βαλβίδων αέρος. Με την πρόληψη τους εξασφαλίζεις την σωστή, ομαλή και αποδοτικη λειτουργία του πνευματικού συστήματος σου συνέχεια και για αρκετό καιρό.Post your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial