Υλικά Κατασκευής Βαλβίδων Αέρος

 

Εισαγωγή

Οι βαλβίδες αέρος παίζουν σημαντικό ρόλο στα πνευματικά συστήματα, ελέγχουν την ροή του αέρα, την πίεση και την κατεύθυνση. Η επιλογή βαλβίδας αέρα σύμφωνα με το υλικό κατασκευής της είναι σημαντική παράμετρος. Τα υλικά από τα οποία έχει κατασκευαστεί μια βαλβίδα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την απόδοση, ανθεκτικότητα αλλά και την συμβατότητα της με διάφορους τρόπους. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρέχουμε έναν οδηγό για τα υλικά κατασκευής του και την αντίστοιχη χρήση τους στους διάφορους τομείς των βιομηχανιών.

Υλικά Κατασκευής Σώματος Βαλβίδων

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι:

  • Βιομηχανικά Πλαστικά (pvc, nylon)
  • Ορείχαλκος
  • Ατσάλι (304/316)
  • Αλουμίνιο

Βιομηχανικά πλαστικά

Είναι ελαφρύ υλικό, αρκετά ανθεκτικό και οικονομικό για την απόδοση τους.

Κατάλληλη χρήση για εφαρμογές που έχουν να κάνουν με τον αέρια και διαβρωτικά χημικά. Οι πλαστικές βαλβίδες έχουν μικρότερα ποσοστά πίεσης και θερμοκρασίας συγκριτικά με αυτές που κατασκευάζονται από τα υπόλοιπα υλικά.

Ορείχαλκος

Είναι επίσης ανθεκτικό και σφυρηλατήσιμο υλικό. Είναι κατάλληλο για εφαρμογές σε βιομηχανίες που ασχολούνται με μη-διαβρωτικά αέρια. Μπορεί να αντέξει υψηλότερες θερμοκρασίες από το προηγούμενο υλικό (πλαστικό) και προσαρμόζεται καλύτερο από το ανοξείδωτο ατσάλι, που θα μιλήσουμε μετά. Χρησιμοποιείται τόσο στην κατασκευή των σωμάτων των βαλβίδων όσο και στα ακραία τμήματα αυτών.

Ανοξείδωτο Ατσάλι

Ανθεκτικό και ελαστικό υλικό που αντέχει σε διαρροές και διαβρώσεις. Επιπλέον έχει εξαιρετική αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και πίεσης. Εξαιτίας όλων των παραπάνω αποτελεί την ιδανική επιλογή για εφαρμογές σε βιομηχανίες που έχουν υψηλές απαιτήσεις.

Αλουμίνιο

Ακόμα ένα υλικό που αντέχει στην διάβρωση και είναι ταυτόχρονα ελαφρύ. Οι βαλβίδες που κατασκευάζονται από αλουμίνιο είναι η ιδανική επιλογή για χρήση σε εξωτερικές εφαρμογές που εκτίθενται σε ατμοσφαιρικά αέρια.

Υλικά Στεγανοποιητικών Βαλβίδων

Σας αναλύσαμε τα υλικά που κατασκευάζονται τα σώματα των βαλβίδων καθώς και την ιδανική χρήση τους. Αλλά οι βαλβίδες αποτελούνται και από υλικά που αποτρέπουν την ύπαρξη διαρροών. Τα εξαρτήματα αυτά έχουν επίσης διαφορετικά υλικά κατασκευής. Ναι, όπως θα αναρωτήθηκες καθένα από αυτά έχει και την ιδανική χρήση τους ανάλογα την βιομηχανία και το περιβάλλον που θα εκτεθούν.

Τα υλικά αυτά είναι:

  • NBR
  • FKM
  • PTFE

NBR (καουτσούκ νιτριλίου-βουταδιενίου)

Το NBR προσφέρει καλή αντοχή στη συμπίεση και τη γενική φθορά, αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στις καιρικές αλλαγές. Είναι κατάλληλο για αέρια και αδρανή αέρια, αλλά έχει χαμηλή αντοχή στο όζον, την αμμωνία και τον ατμό. Τα στεγανωτικά από αυτό το υλικό προσφέρουν συνεχή προστασία από διαρροή αερίων σε χαμηλές θερμοκρασίες

FKM (Viton)

Το FKM χρησιμοποιείται συχνά για δακτυλίους O, παρεμβύσματα και στεγανοποιήσεις σε βαλβίδες αέρα. Έχει εξαιρετική αντοχή στα μέσα, τη χρονική φθορά και το όζον. Είναι κατάλληλο για εφαρμογές όπου οι θερμοκρασίες είναι μεσαίες προς υψηλές και παρέχει καλύτερη αντοχή, αποτελεσματικότητα σφράγισης και ελαστικότητα από το PTFE. Τέλος, η αντοχή του στα χημικά το καθιστά ιδανικό για εφαρμογές που υπάρχουν αέρια καύσιμα.

PTFE (τεφλόν)

Ένα υλικό που αρμόζει σε εφαρμογές όπου οι πνευματικές βαλβίδες θα εκτεθούν σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Δεν είναι ελαστικό υλικό και έχει υψηλή αντίσταση στις φθορές, τριβές και στα περισσότερα χημικά. Συγκριτικά με το FKM προσφέρει ακόμα καλύτερη αντίσταση στα αέρια καύσιμα.

Συμπέρασμα

Η επιλογή των υλικών για τις βαλβίδες αέρα εξαρτάται από τη συγκεκριμένη εφαρμογή, τη συμβατότητα με τα μέσα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Όταν επιλέγετε μια βαλβίδα αέρα, λάβετε υπόψη παράγοντες όπως το μέσο λειτουργίας, την ικανότητα ροής (Cv), την πίεση λειτουργίας, το μέγεθος της θύρας, την ονομαστική τάση του πηνίου και τον χρόνο απόκρισης, εκτός από τα υλικά της βαλβίδας. Πάντα πρέπει να συμβουλεύεστε τους προμηθευτές και κατασκευαστές των βαλβίδων. Η εταιρεία Μήτσης ΑΕΒΕ αποτελείται από ειδικούς στον κλάδο των πνευματικών συστημάτων. Αν ψάχνετε για βαλβίδες αέρος μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να σας καθοδηγήσουμε στην καταλληλότερη επιλογή σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τον κλάδο που θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε

Post your comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial